Pages

Sunday, January 22, 2012

Sarapan langgar pantang

Nasi kerabu bungkus lauk ayam goreng
Tak tahu kenapa tiba-tiba pagi ni nak sarapan nasi kerabu tapi takdelah nak pergi cari. Dah terfikir nak makan nasi kerabu ni sejak dengar cerita kawan sekolah lama tentang kedai dia jual makanan Kelantan, Restoran Molek Shah Alam. 

Mula-mula pergi beli groceries sorang-sorang kat Tesco Mutiara Damansara. Dah selesai terus pergi cari sarapan untuk family dan teringat ada gerai jual nasi lemak kat sebelah bank RHB kat Sunway Damansara tu. Tanya akak tu jual apa, dia kata ada nasi lemak dan....nasi kerabu!! Cantik sangatlah tu. Order nasi lemak biasa untuk isteri dan nasi kerabu dengan ayam goreng untuk perut saya. Senyum.

Pastu jalan depan sikit, ada pulak akak ni goreng cempedak. Terus stop, amik bau sepam dan mintak akak tu bungkus cempedak goreng dua ringgit. Lebar lagi senyum saya. 

Terliur tengok cempedak goreng
P/s: Senyuman saya makin lebar selepas selesai sarapan langgar pantang.

Keputusan Liga Super Malaysia Minggu ke - 4

Pasukan Yob menang lagi! Kali ini mengalahkan Johor FC 1 - 0. Yob sekarang berada di tangga ketiga liga selepas Kelantan dan Terengganu.


Saturday, January 21, 2012

Vivo American Pizza & Panini @ The Curve, Mutiara Damansara

Vivo @ Curve, Mutiara Damansara
Mama & Kaisan tengah study menu macam nak exam...
Sambil dua beranak tu study menu, snap picture inside of Vivo
Kalau nak duduk luar pun boleh....
Saya order Panini Meatballs (Parmesan Oregano bread) with fries...
Here you go, crinkle cut french fries
Sprite float. Mushroom soup came with the Baked Seafood Pasta 
Cheesy Baked Seafood Pasta
Baked Rice with Chicken Strips
Smoked Chicken BBQ Pizza
Pizza very light, vibrant and tasty. Thumbs up!
Kaisan minum air masak sahaja. No sugary water for a hyper-active toddler
Next time nak try desserts...
Menu di Vivo agak extensive dari starters, salads, paninis, pasta, baked dishes, juices, hot & cold drinks dan desserts. Portion pun agak besar, so kalau nak sharing memang di galakkan kalau datang in a group.

Free WIFI juga ada dan password siap di beri masa dia bagi resit selepas order di ambil. Tak perlu nak pergi tanya-tanya. Convenient untuk orang yang shy-shy macam saya.


Overall, memang puas hati sebab service yang memang pantas, polite dan environment yang santai. Walaupun harga memang sedikit mahal lebih dari biasa tapi berbaloi bila di kira kualiti makanan dan ambiance dalam Vivo. 


Vivo American Pizza & Panini
Level 1, Western Courtyard, The Curve @ Mutiara Damansara,
47800 Petaling Jaya,
Selangor.


Outlet lain:
Berjaya Times Square, Kuala Lumpur
Jusco Tebrau City
Sutera Mall
Plaza Pelangi
City Square


*HALAL*


Website:
www.vivopizza.com/

Thursday, January 19, 2012

Jadual Perjalanan & Rebate Sempena Tahun Baru Cina


PLUS Expressways hanya akan memberi rebate kepada yang membayar secara Touch N' Go atau PLUSmiles Card. Kalau yang tak ada kad Touch N' Go, boleh try reload dalam kad pengenalan/IC. Tak payah nak beli kad lain dan lepas tu tak payah nak beratur panjang kat tol, lepas tu dapat rebate lagi. Senang kan?

Touch n' Go sign behind your IC
Tarikh-tarikh perjalanan yang melayakkan untuk dapat 10% rebate:

  • 19 Januari (Khamis)
  • 23 Januari (Isnin)
  • 27 Januari (Jumaat)
Tetapi rebate tidak di berikan di tol-tol berikut:
  • Tanjung Kupang
  • Bukit Kayu Hitam
  • Jambatan Pulau Pinang
  • Bangunan Sultan Iskandar
Rebate can be redeemed from 1st March until 31st May at all PLUS Customer Service Centre. So, plan your journey, check the condition of your ride and drive safe guys.


Wednesday, January 18, 2012

Keputusan & kedudukan Liga Super Malaysia 2012 Selepas Minggu Ke-3

Bangunan terbakar di KL Sentral menyebabkan kesesakan lalulintas teruk

Asap berkepul-kepul dari bangunan yang terbakar
Satu bangunang yang masih dalam pembinaan terbakar awal pagi tadi. Masa saya lalu dari Bangsar pukul 6.30 tadi dah marak api menyala. Api masih lagi cuba dipadamkan sehingga jam 8.30 tadi dan di beritahu Jalan Sambanthan di tutup dan kawasan Brickfields dan KL Sentral mengalami kesesakan.

Di nasihatkan mereka yang bekerja atau terpaksa pergi juga ke kawasan itu cuba menggunakan public transport atau mencari laluan alternatif.

Tuesday, January 17, 2012

Mengunyah macam kambing untuk kurangkan berat badan.

Yup. Memang betul. Ini salah satu trick yang saya belajar bila tengok rancangan "The Biggest Loser". Nak tahu apa trick tu? "Mengunyah macam kambing boleh menguruskan berat badan dan menjadi langsing", kata Jillian. Emm..Jillian Michaels (trainer Biggest Loser) takdelah cakap ayat sebijik macam tu. Pandai pulak dia cakap Melayu. 

Extra Sugar-free chewing gum pilihan saya
Nasihat & trick Jillian Michaels bila kita rasa nak makan lagi padahal baru saja bedal nasi kandar dengan sotong sumbat dengan kuah campur semua jenis masa lunch break ialah untuk mengunyah Wigleys Extra Sugar-Free Chewing Gum. Make sure chewing gum tu sugar free untuk mengurangkan calories yang kita ambil. Antara kelebihan mengunyah chewing gum:

  • mengunyah gum sebelum makan boleh elakkan makan berlebihan.
  • mengelakkan kita dari snackings macam keropok lekor, cucur udang, cekodok dan macam tu lah.
  • mengurangkan cravings untuk makanan bergula.
  • menguatkan otot rahang dan bagus untuk senaman muka.
  • sesuai untuk mereka yang ingin menurunkan berat badan atau mengekalkan berat badan.
  • menjaga kebersihan gigi dan bau mulut.


Banyak benefits mengunyah gum tapi make sure gum tu sugar-free baru menjadi. Kalau nak juga kunyah Bubble Yum, sendiri cari pasal.

Siapa lagi ada tips untuk kurangkan nafsu makan?

P/s: Isteri kata cam kambing je mengunyah chewing gum ini selalu. Biarlah. Nanti boleh jadi kambing yang kurus. 


Monday, January 16, 2012

Jom terjah Flea Market @ e-Curve, Mutiara Damansara

Hujung minggu lepas bawak isteri untuk mencari hadiah buat kawan sekerja yang datang dari US. Nak cari cenderamata yang ada Malaysian feel. Saya ada cadang bagi durian aje, tapi isteri kata tak nak derang pengsan dari bau durian. Betul juga. Siapa nak jawab nanti. So, cubalah nasib dengan terjah Flea Market @ e-Curve Mutiara Damansara.

Flea market ini kalau di overseas memang perkara biasa. Selalunya tempat/market bebas untuk orang jual barangan terpakai atau pre-loved items. Iyelah, dari simpan kutip habuk baik jual pada orang yang hendak dan dapat sikit duit balik. 

Flea market @ e-Curve ni hanya ada pada hujung minggu saja (sabtu & ahad) dan dari 9 pagi hingga 9 malam. Macam-macam benda ada tapi konsep lari sikit dari flea market sebab kebanyakan barang yang di jual barang-barang baru dan sikit aje yang jual pre-loved items atau barang rare.

Takpe, yang penting dapat beli cenderahati iaitu woven purse (purse anyaman) sebab ada sikitlah konsep Malaysia kat situ. Hope the visitors like the bags.

Tanglung Tahun Baru Cina menambahkan mood membeli
Banyak juga gerai-gerai flea market 
Walaupun cuaca agak panas tapi tak menghalang ramai yang datang
Ada jual kasut and dresses
Handbags dan barang-barang kulit
Accessories hiasan diri. Nasib baik isteri tak minat
Jadi model gerai mainan kejap lepas beli bubbles untuk Kaisan
Inilah yang di cari dan di beli. Cantik-cantik dan harga pun berpatutan.

So, dah terjah flea market @ e-Curve dan car boot market kat Stadium Shah Alam. Kat mana lagi ada flea market macam ni?

P/s: Suka pergi flea market sebab boleh cuci mata dan dapat barang harga murah.

Sunday, January 15, 2012

Datuk Lee Chong Wei juara Terbuka Malaysia 2012

Datuk Lee Chong Wei juara kali kelapan Terbuka Malaysia

Datuk Lee Chong Wei berjaya memenangi BWF Malaysian Open 2012 @ Terbuka Malaysia 2012 untuk kali kelapan sebentar tadi selepas mengalahkan Kenichi Tago dari Jepun dengan keputusan 21-6, 21-13 di Staidum Putra Bukit Jalil dalam perlawanan akhir.

Perlawanan di kuasai sepenuhnya oleh Datuk Lee Chong Wei dari awal hingga akhir dan hanya memerlukan lebih kurang dari 30 minit. Datuk Lee Chong Wei membawa pulak USD 30 ribu sebagai juara dan Kenichi Tago membawa pulang USD 15,200 sebagai naib juara.

Anak buah saya di namakan sempena Eric Cantona

Baby Ariq Irsyad Bin Mohd Hakimi Jauhari
Haa..inilah anak buah saya yang pertama, Ariq Irsyad Bin Mohd Hakimi Jauhari. Di lahirkan semalam pukul 4.39 p.m (UK time) di The Royal London Hospital. Tahniah di ucapkan pada adik saya dan isterinya menerima kehadiran permata mereka. Boleh Ariq geng dengan anak saya, Muhammad Kaisan.


Muhammad Kaisan dah ada geng balik kampung nanti
Nampaknya kenalah bersabar tunggu mereka balik masa raya adilifitri nanti kalau nak jumpa Ariq. Ariq Irsyad yang bermaksud berbudi bahasa, mulia dan penuh nasihat di katakan di namakan iras-iras pemain bolasepak kegemaran daddynya, Eric Cantona.

Keputusan & kedudukan Liga Super Malaysia 2012 Selepas Minggu ke-2


Nampaknya Perak kalah dengan Selangor di stadium pinjam, Stadium Nasional Bukit Jalil dengan keputusan 1-0 hasil jaringan kapten Harimau Malaya, Safiq Rahim. 


Musim masih awal dan banyak lagi perlawanan yang boleh menyaksikan Perak kembali bersaing. Nampaknya Cikgu Jan kena cuba menaikkan kembali semangat pasukan Yob sebelum menentang pendahulu liga, Negeri Sembilan di Ipoh nanti.


Kedudukan liga, T-Team mendahului liga dari Negeri Sembilan, diikuti Selangor. Manakala tiga pasukan tercorot adalah Singapore Lions XII, Kedah dan Kuala Lumpur.

Come on Yob! Boleh kejor lagi Yob!


P/s: Tak suka lagu "Kenek kenek laa odeng, seladang patah tanduk..kenek kenek laa odeng, seladang patah tanduk"

Saturday, January 14, 2012

Ehhh....dia main belon




Senang aje nak distract Kaisan and biar mama pergi shopping kejap. Ayah tiup belon buih, Kaisan pun suka.

Khairul Fahmi Che Mat @ Apex allergic dengan Beautifulnara


Semalam ada baca tentang Khairul Fahmi @ Apex yang mengatakan dia "allergic" dengan blog-blog hiburan dan salah satu blog yang di sebut ialah blog hiburan terkenal Beautifulnara. Ayat dari Apex masa interview dengan mynewshub tu "Saya kalau dengan blog-blog ini "allergic" sikit, memang pantang dengar. Contohnya kalau dengar nama Nara aje, terus saya takde mood". (Baca: Apex kecam blog hiburan heretnya ke kancah kontroversi)

Nara of Beautifulnara (Gambar ehsan dari mynewshub.my)

Kesian Nara sebab kena "single" out dari banyak-banyak blog hiburan. Dalam hal ni tiada yang salah, tapi mungkin Nara menjadi mangsa populariti blognya sendiri, which saya rasa is a good thing tapi ada sedikit tak best. Boleh aje Apex sebut ohbulan ke, ohartis ke atau nama blog-blog hiburan lain tapi sebab Nara yang popular, sebab itu kena mention.


Nara pun ada cakap dia kecewa sikit dengan Apex tentang kenyataan itu tetapi dia akan terus support Apex secara positif sepertimana dia lakukan sebelum ini (baca: Nara kecewa dengan Apex). Memang pun Nara banyak buat entri tentang Apex tapi tidak semuanya kontroversi, malah memang nampak betul support dari Nara ini buat Apex.

Photoshoot dengan Apex tahun lepas. (Bo paling kiri sekali)
Pada pendapat peribadi saya, Apex ni seorang yang down to earth, budi bahasa dan agak peramah. Saya sendiri pernah jadi "supir" dia tahun lepas. Sempatlah juga berborak dengan dia tentang pasukan Kelantan, Harimau Malaya, dunia bolasepak sehingga kereta apa yang dia drive. Masa photoshoot pun dia banyak bergurau dengan kami, attitude masa photoshoot pun memang professional dan nampak komitment bila dia pun bagi idea untuk pose-pose. 

Mungkin sebab profile tinggi macam artis yang buat orang nak tahu apa perkembangan baru Apex ini sehinggakan ada yang cuba sensasikan berita. Apa-apa pun, di harapkan ada perdamaian di antara Apex dan Nara walaupun sebenarnya Nara hanya kecewa dan tak lebih dari itu.

P/s: Malu betul malam photoshoot tu sebab pakai jersey Holland. Sorry Apex.

Friday, January 13, 2012

Stadium Putra dalam rumah


Mama dan Kaisan membawa keriuhan BWF Malaysia Open di Stadium Putra ke rumah. Riuh rendah jadinya.

P/s: Tak sabar nak bawak Kaisan pergi stadium bila dia dah besar nanti.

Jadual Liga Super Minggu Ke-2


Perlawanan highlight minggu ini ialah antara Perak dengan Selangor di Stadium Nasional Bukit Jalil jam 8:45 malam esok. Perlawanan di adakan di SNBJ kerana Stadium Shah Alam (home ground Selangor FA) di dalam proses baikpulih. 


Yob mulakan musim ini dengan bergaya dengan mengalahkan Terengganu 1-0 manakala Selangor hanya mampu seri 2-2 dengan juara bertahan Piala Malaysia, Negeri Sembilan.


Lain-lain perlawanan yang mungkin menarik minat ialah Under 23 Singapore @ Lions XII lawan Kedah (sebab kalau lawan Lions XII ni macam Malaysia lawan Singapore) dan Kelantan lawan PKNS FC. Jom ramai-ramai kita penuhkan stadium.

P/S: Nak cuba beli jersey Yob tahun ni. Cantik plak design dia tahu nih. Kejor Yob Kejor!

Air Asia X batalkan penerbangan ke Eropah, Mumbai dan Delhi

Bye Bye Air Asia X
Nampaknya kenalah saya buat booking semula tiket flight pergi London bulan April ini selepas Air Asia X mengumumkan pembatalan penerbangan pergi ke Eropah, Delhi dan Mumbai semalam. Dah dapat pun email dari Air Asia memberikan pilihan-pilihan di sebabkan pembatalan ini. Dua option ialah full refund atau tukar destination. Full refund lah cenggitu.

Air Asia X terpaksa membatalkan service ke destinasi-destinasi itu kerana kenaikan harga minyak dan cukai penumpang yang semakin melampau. 

CEO Air Asia X, Azran Osman Rani mengatakan tiada pulangan positive kepada Air Asia jika meneruskan penerbangan ke destinasi tersebut walaupun sudah di usahakan cost-cutting measures.

Nampaknya ini juga petanda awal hasil partnership Air Asia dengan MAS. MAS yang mengalami kejatuhan kini lebih fokus pada destinasi premium sepert Eropah dan menarik diri dari destinasi bajet yang dahulunya mereka bersaing dengan Air Asia.

Hello MAS
Nampaknya saya kenalah book semula tiket dengan MAS untuk pergi ke London bulan April ini. Ada juga hikmahnya sebab harga tiket MAS ada offer sekarang ini.

Thursday, January 12, 2012

Jom cari pengebom Mahkamah Jalan Duta


Ketua Polis Negara, Tan Sri Ismail Omar membuat kenyataan bahawa pihak polis membuat tawaran ganjaran sebanyak RM 10 ribu bagi sesiapa yang memberikan maklumat yang membawa kepada penangkapan pihak yang meletakkan tiga bom semasa Perhimpunan Bebas Anwar 901 pada hari Isnin lepas di Kompleks Mahkamah Jalan Duta.

Pihak polis juga ingin penjual-penjual yang mungkin menjual barang-barang yang di gunakan untuk membuat bom-bom tersebut tampil memberikan maklumat yang mungkin membantu. Mungkin dengan cara ini boleh menangkap pihak-pihak atau individu yang tak bertanggungjawab itu.

P/s: Nasib baik tak ada yang terkorban hari tu.

Seorang lagi Selebriti You Tube

Yuna
Kita selalu dengar orang-orang biasa menjadi selebriti hanya dengan posting kat You Tube, MySpace atau apa-apa media online yang available. Mula-mula hanya suka-suka tapi bila ramai yang view posting tu bertukar jadi viral pulak. Kita pun ada artis yang start dari internet media macam Yuna, Najwa Latif dan Zee Avi.

Masa browse You Tube the other day, terjumpa satu lagi sensasi internet dari US, Keenan Cahill. Teenager berumur 16 tahun ini rakamkan video dari bilik aje tapi dah dapat jumpa 50 Cent, Katy Perry, LMFAO, GLEE, David Guetta, Sean Kingston, Jennifer Aniston dan ramai lagi.

Korang tengoklah sendiri dan saya pasti kalau dah tengok satu, mesti nak tengok posting lain dari dia ni.

Berat bontot


Kalau dalam English ada satu ayat "stop dragging your feet!". 


Maksudnya, janganlah lengah-lengahkan kerja kalau ada. Terus buat dan boleh buat benda lain. Itu memang habit buruk saya dari dulu lagi. Susah betul nak hilangkan habit buruk lagi-lagi bila makin tua camni. 

Ada cara ke nak hilangkan atau kurangkan habis suka lengah-lengahkan kerja ni??

Tuesday, January 10, 2012

Beli 1 Kenny Rogers Quarter Meal & dapat lagi 1 Quarter Meal Free


Only on 11th Jan which is TOMORROW, Kenny Rogers Roasters is having a healthy eating day. What is on offer?

1 FREE KENNY'S QUARTER MEAL!!!



What you need to do is:
  • Wear a piece of clothing/footwear/accessories that are RED
  • Order a Kenny's Quarter Meal.
  • Be there before the goodness runs out. Be quick!
Other conditions of this healthy eating offer:
  • Starts at 10 a.m.
  • While stocks lasts.
  • Inclusive of Government Tax and applicable service taxes.

Monday, January 9, 2012

Ezani juara Masterchef Malaysia Pertama


Tahniah buat Ezani, 26 dari Selangor yang berjaya bergelar Masterchef Malaysia yang pertama selepas mengalahkan Wahidan, 42 dari Sabah dalam finale Masterchef kelmarin. Di samping gelaran itu, dia juga memenangi wang tunai RM 100,000 dan juga peluang untuk menerbit buku masakannya sendiri.

Nampaknya adalah peluang Ezani mula menceburi bidang masakan dengan lebih serius atau pun boleh buat kedua-dua profession sekali iaitu menjaga kesihatan gigi pesakitnya dan juga bidang kulinari (membuka restoran). Tahniah sekali lagi Ezani!

Sunday, January 8, 2012

United just squeezed past City to be in 4th round of FA Cup


With the excitement to Paul Scholes coming out of retirement and also talk of United getting revenge over their noisy neighbours, I was expecting a really feisty and hotly contested 3rd round FA Cup at the Etihad Stadium. Well I surely got what I bargained for and I think more.

United eventually won 3-2 but only after holding off a second half comeback from City. United lead at half time with goals from Rooney (with badge kissing celebration), Welbeck and a Rooney penalty. City then came back after the interval through a Kolorov freekick and an opportunist goal by Aguerro.

Paul Scholes made his second debut on the 60th minute and I thought his introduction adversely affected United. It was not the game that he should be introduced but that was my thought only. I also think that Rio and Jones kinda are carrying injuries or something because they were really bad.

End of the day, job done eventhough I would've like to see payback. Let's just see who awaits us in the 4th round.

P/s: Did anyone see how Beckham was jealous to see Scholes get the chance to play again?

United just squeezed past City to be in 4th round of FA Cup


With the excitement to Paul Scholes coming out of retirement and also talk of United getting revenge over their noisy neighbours, I was expecting a really feisty and hotly contested 3rd round FA Cup at the Etihad Stadium. Well I surely got what I bargained for and I think more.

United eventually won 3-2 but only after holding off a second half comeback from City. United lead at half time with goals from Rooney (with badge kissing celebration), Welbeck and a Rooney penalty. City then came back after the interval through a Kolorov freekick and an opportunist goal by Aguerro.

Paul Scholes made his second debut on the 60th minute and I thought his introduction adversely affected United. It was not the game that he should be introduced but that was my thought only. I also think that Rio and Jones kinda are carrying injuries or something because they were really bad.

End of the day, job done eventhough I would've like to see payback. Let's just see who awaits us in the 4th round.

P/s: Did anyone see how Beckham was jealous to see Scholes get the chance to play again?

Ads by Nuffnang